Pyszne wege inspiracje, czyli „Zdrowe przekąski” Moniki Mrozowskiej

Jeśli szukacie czegoś lekkiego, pysznego i zdrowego, szczególnie po świątecznym obżarstwie, to już nie musicie szukać, znalazłam za Was :) Tom „Zdrowe przekąski” Moniki Mrozowskiej to jedna z najlepszych książek kucharskich, które mam na półce.


W publikacji „Zdrowe przekąski” znajdziemy 70 oryginalnych przepisów na małe co nieco dla domowych łasuchów. Przygotowane pyszności możemy zabrać ze sobą do szkoły, pracy, na wycieczkę. Co najlepsze z podanych receptur podobają mi się wszystkie pomysły. Mam taki zwyczaj, że zaznaczam sobie małymi karteczkami dania, które chcę wypróbować, ale tutaj musiałabym zaznaczyć wszystko. Jeszcze nie miałam książki kucharskiej, która trafiłaby w 100% w mój gust. Każdy z przepisów mam zamiar przetestować, kilka już nawet za mną i póki co naszym hitem są pulpeciki z kaszy i marchewki. No niebo w gębie!

Babeczki, tarty, chlebki, sałatki, omlety, pasty, ryże, makarony i inne kulinarne cuda wianki są oczywiście w wersji wege (mniam), receptury są proste, a używane składniki powszechnie dostępne. Proponowane potrawy zostały nazwane przekąskami, ale tak naprawdę mnóstwo z nich można wykorzystać jako pomysły na śniadania, kolacje albo dodatki do obiadów. Wspomniane już pulpeciki z kaszy i marchewki pysznie smakują jako zamiennik np. ziemniaków do obiadu, a na zimno znikają równie szybko, co na ciepło.

Lubię książki Moniki Mrozowskiej i jej podejście do gotowania.  Szczególnie rozsądne podejście do sztuki kulinarnej, kreatywność w kuchni i mnóstwo wege inspiracji. Jej kolejny tomik sprawdza się u nas bardzo, choć wokół mnie sami mięsożercy, a proponowane potrawy trafiają nie tylko do żołądka, ale i do serducha. „Zdrowe przekąski” nie są tu wyjątkiem. Polecam bardzo.

💚💚💚
Monika Mrozowska, Zdrowe przekąski, wyd. Zwierciadło, Warszawa 2019.




Komentarze


Photobucket        

Mój instagram ♥