Francuska miłość do jedzenia, czyli „Coś francuskiego” Davida Gaboriauda

Wkręciłam się w temat i z zamiłowaniem kolekcjonuję na swojej półce kolejne książki kucharskie. Ostatnio moja mała kolekcja wzbogaciła się o tom „Coś francuskiego. Z miłością z pasją ze smakiem” Davida Gaboriaud. Publikacja jest o tyle nietypowa, że przepisy są jakby dodatkiem do osobistej opowieści autora.


Jeśli chodzi o kuchnię francuską, to jestem totalną ignorantką w temacie. Znam tylko ciasto francuskie z marketu i tyle. Dlatego lektura tomu „Coś francuskiego” sprawiła mi mnóstwo frajdy, a kolejne przepisy już czekają na wypróbowanie. W publikacji znajdziemy pomysły na potrawy uszeregowane w 9 kategoriach, takich jak np. smaki dzieciństwa, ryby i owoce morza, sanwitch, dania główne, desery. Klasyczne receptury w nowoczesnej odsłonie są jasne, czytelne i nie wzbudzają wątpliwości, a wszystkie prezentowane potrawy wyglądają obłędnie. Niektóre pomysły są tak proste, że momentami nie mogłam uwierzyć, że do tej pory sama na to nie wpadłam. Szczególnie mus jabłkowy to prawdziwe niebo w gębie, a ratatuj mogłabym zajadać każdego dnia.


Pomiędzy kolejnymi przepisami David Gaboriaud snuje opowieść o sobie i swoim dzieciństwie, dorastaniu na styku kultury polskiej i francuskiej. Autor z przejęciem opowiada o swojej rodzinie, o miłości do jedzenia i biesiadowaniu przy wspólnym stole. Zdradza tajniki pracy francuskich kucharzy, często namawia do kupowania nieco droższych, ale za to jakościowo lepszych produktów. Przez cały czas David sprawia wrażenie pełnego pozytywnej energii, sympatycznego chłopaka z sąsiedztwa, który kocha gotować dla swoich bliskich i przyjaciół. Myślę sobie, że chciałabym zjeść kolację w jego towarzystwie.

W publikacji „Coś francuskiego. Z miłością z pasją ze smakiem” poza sprawdzonymi przepisami z kuchni francuskiej kryje się coś ujmującego i romantycznego. Osobowość Davida Gaboriauda dodaje całości uroku i sprawia, że po książkę sięga się z uśmiechem i prawdziwą przyjemnością. Solidne, dopieszczone wydanie sprawia dodatkową przyjemność, a książka pięknie prezentuje się na półce. Polecam każdemu, a w szczególności łasuchom, estetom i wielbicielom kulinarnych opowieści.
💛💙💚
David Gaboriaud, Coś francuskiego. Z miłością z pasją ze smakiem, wyd. Pascal, Bielsko-Biała 2017.

Komentarze


Photobucket        

Mój instagram ♥