„Żywienie dziecka w pierwszym roku życia”, czyli garść niezbędnych informacji dla mamy i taty

Kwestia karmienia i rozszerzania diety dziecka może spędzać sen z powiek świeżo upieczonych rodziców. Wszystko zaczyna się od karmienia piersią, które dla jednych mam jest sielanką i jedynym słusznym rozwiązaniem, a dla innych koszmarem (u mnie niestety sprawdził się ten drugi scenariusz). Do tego między młodymi krążą zastępy babć, cioć i położnych, które mają swoje poglądy na tematy związane z karmieniem (jedyne słuszne tematy, dodajmy). Najwyższa pora rozwiać wszystkie wątpliwości i sięgnąć po publikację „Żywienie dziecka w pierwszym roku życia” napisaną przez zespół doświadczonych dietetyczek.


Autorki, czyli Magdalena Jarzynka-Jendrzejewska, Ewa Sypnik-Pogorzelska, Monika Stromkie-Złomaniec i Magdalena Czyrynda-Koleda, nie tylko od lat pracują w zawodzie, ale przede wszystkim są mamami, więc wszystko o czym piszą przepracowały na własnym przykładzie. Poradnik zaczyna się od krótkiej historii każdej z pań dotyczącej karmienia i rozszerzania diety dziecka, co diametralnie skraca dystans między dietetyczkami a odbiorcą, a po tym budującym wstępie autorki zyskują na wiarygodności.

Poradnik składa się z części informacyjnej oraz praktycznej, czyli ponad 120 przepisów na szybkie, proste i przede wszystkim zdrowe posiłki dla maluszków w pierwszym roku życia. Część z nich faktycznie nadaje się jako papki dla dzieci, które dopiero poznają nowe smaki, ale całkiem sporo bez problemu można wykorzystać w codziennym żywieniu całej rodziny. Szczególnie wszystkie makarony, risotta i kaszotta wyglądają niezwykle smakowicie, a i przepisy na zdrowe słodycze aż proszą się o przetestowanie.

Część teoretyczna to tak naprawdę same konkrety. W prosty i przystępny sposób dietetyczki przekazują informacje o karmieniu piersią i karmieniu sztucznym oraz najbardziej aktualny stan wiedzy o zasadach żywienia niemowląt i prawidłowym rozszerzaniu diety dziecka w 1. roku życia. Radzą kiedy wprowadzać konkretne produkty, omawiają kwestie związane z dietą wegetariańską, podpowiadają jak przygotować sobie stanowisko pracy w kuchni, żeby gotowanie było przede wszystkim bezpieczne, a także nie zajmowało zbyt wiele czasu. A przede wszystkim obalają wiele mitów, jak choćby tych związanych z dietą matki karmiącej (położna na wizycie patronażowej w domu opowiadała mi takie bzdury, że aż głowa boli).

Autorki publikacji „Żywienie dziecka w pierwszym roku życia” nie tworzą sztucznych, niepotrzebnych treści dla samego gadania, ale szybko zmierzają do sedna sprawy i wypunktowują tylko to, co najważniejsze. Podoba mi się takie podejście do tematu, bo po lekturze w głowie zostają tylko niezbędne informacje, czyli praktyczne aspekty związane z rozszerzaniem dziecięcej diety.

💜💜💜
Magdalena Jarzynka-Jendrzejewska, Ewa Sypnik-Pogorzelska, Monika Stromkie-Złomaniec, Magdalena Czyrynda-Koleda, Żywienie dziecka w pierwszym roku życia, wyd. RM, Warszawa 2018.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz